Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Karácsony – fekedi hagyományok

Közeleg az ünnepek ünnepe, a karácsony. A gyerekek alig bírják kivárni, hogy eljöjjön a Jézuska. Karácsony előtt minden nap az eget lesik, ha az vörös, ujjonganak az örömtől, mert akkor már süt a Jézuska (Christkind). Így kiabálnak: „Jézuska süt”. Az édesanyák a gyerekeknek mindenféle süteményt készítenek: babákat, csigákat, verebeket és lovakat. Karácsonyfát is kapnak, fenyő helyett általában borókát, melyet tarka papírláncokkal, bearanyozott diókkal, kis almákkal, cukorral, cérnaszálra fűzött aszaltgyümölcsökkel és aprósüteménnyel díszítenek.

Jézuska megtestesülve jelenik meg, valaki beburkolódzik egy fehér kendőbe. A gyerekek a legnagyobb izgalommal várják. Érkezését egy csengettyű jelzi, amint azt meghallják a gyerekek, imádkozni kezdenek. Jézuska az ajándékokat a kendőjében hozza és a padlóra önti ki. A gyerekek igyekeznek összeszedni azokat, s eközben a rosszak körmöst kapnak. Mielőtt Jézuska elmegy, meg kell ígérjék, hogy mindig derék, jól nevelt gyerekek lesznek.

Karácsonykor különböző módokon lehet bepillantást nyerni az előre megírt jövendőbe. Különösen az eladó leányok próbálják jövendőbelijüket különböző szerelmi jóslásokkal felderíteni:

  1. Szenteste egy tányérban vizet fagyasztanak. Mikor az éjféli miséről hazatérnek, megnézik azt, s a jégbe fagyott formából meg lehet ismerni a jövendőbelit.
  2. Este a leány kimegy fáért, s egy ölnyi fával tér vissza a konyhába. Ha a fahasábok száma páros, akkor már farsangban férjhez megy.
  3. Karácsony napján reggel és délben is fel kell seperje a leány a szobát, a szemetet azonban csak másnap délben viheti ki. (Az összesepert szemétnek varázserőt tulajdonítanak.) Amikor ezt teszi, valaki a ház előtt el fog menni. s annak a keresztnevét fogja viselni a jövendőbelije.*
  4. Ha egy lány a jövendőbelijét ki akarja kutatni, szenteste magával kell vigyen egy almát a misére, egyet bele kell harapni és zsebredugnia. A reggeli misén újra bele kell harapnia, majd zsebre raknia. A nagymisére újra magával kell vigye és beleharapnia. Mikor délre harangoznak, otthon a kapuba állva az almát kell egye, akkor elhalad a ház előtt egy férfi, aki a keresztnevét vagy a vagyoni helyzetét mutatja a jövendőbelijének, vagy esetleg ő maga az.*

  • Történt egyszer, hogy egy leány ette éppen az almát, s egy cigányember ment el a ház előtt; erre a leány eldobta az almát és elszaladt. Többé nem akart a jövendőbelijéről megtudni semmit.

Az alma már az ókorban is szerelmi jelképnek számított, az alma eldobása szerelmi jelnek. Az almába harapás, mint a jövendőbeliről való ismeretszerzés, csaknem egész Európában ismert szokás.


A „fekedi hagyományok” sorozat Kuszter Magdolna Lygia 1939-ben írt „Volkskundliche Beobachtungen in der Rhön-Siedlung Feked” című tanulmányának fordítása.