Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Fekeden szinte az egész falu látnivaló. A település hosszanti irányban nyúlik el a Karasica-patak völgyében. Központi részén az utca két ágra bomlik, s a közöttük kialakuló szigeten kaptak helyet a közösségi épületek: a templom, az egykori paplakból átalakított turistaszálló, a régi iskola helyén álló polgármesteri hivatal, az olvasóegylet házából kialakított kultúrház és a tejcsarnokból lett vegyesbolt és presszó. Körülöttük rendezett zöldfelületek, parkok, játszóterek, patak, kis tó, hidak, gyalogösvények. Fekeden béke és nyugalom várja az ide látogatókat.

A település utcáján sétálva pompás látványt nyújt a szépen felújított porták sora, melyek mind ugyanolyan elrendezésűek, de mégsem található közöttük két azonos. A 2000-es évek elején mintegy 60 ház homlokzata újult meg, mely házak többsége helyi védettséget élvez. A parasztházak homlokzatai, tornácai, különösen magas és keskeny bejárati ajtói olyan egyedi képet kölcsönöznek a településnek, ami másutt csak elvétve lelhető fel.

A mai utcakép a 20. század harmincas éveiben alakult ki. Korábban a házak nem voltak nagyok, két szoba, konyha, s nyári konyha kapott bennük helyet. Ezek az alacsony, keskeny tornácú, az utcafronttól beljebb kezdődő házak felváltva sorakoznak a későbbi magasabb, hosszabb, oszlopos tornácú házakkal. Az első világháború után ugyanis először a gazdasági épületek méretét növelték meg, utána a lakóépületeket is átépítették.

A fekedi porták az azonos életmódból kifolyólag azonos felépítésűek, a telek legalacsonyabb pontján, az utcai részen van a lakóépület, mögötte a baromfi- és disznóólak, felettük kukoricagóré. A tehén-, ló- és birkaistállók feletti szénapadláson tárolták az állatok téli takarmányát. A pajta után az épületek sorát a présház és a pince zárja, felette a hofstell, vagyis a konyhakert van. A telkek magasra felnyúlnak a domboldalig, a közelebb eső részeken kukoricát és babot termeltek, a meredek domboldalban egymás mellett sorakoztak a szőlők. A falu mindkét végén jellegzetes pincesor helyezkedik el.