Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

Die Dorferkundungsprogramme wurden für Schülergruppen konzipiert. Während der anderthalb Stunden hören und lernen die Kinder wahlweise etwas über Haustiere, oder traditionelle Schafzucht, bzw. über die Volksarchitektur oder die Traditionen von Feked. Jeder Teilnehmer macht einen Spaziergang durch den zentralen Teil des Dorfes, und kann sich dabei einen Eindruck über die Häuser und Straßenzeilen des als Kleinod ungarndeutscher Baukultur berühmt gewordenen Feked verschaffen. Die Programme können in geführter und selbstgeführter Form organisiert werden. Bei der selbstgeführten Form erhält der Lehrer oder ein Elternteil ein Informationspaket, anhand dessen er/sie die Führung selbständig abwickeln kann. Spenden werden dankend angenommen.

Kontakt: Frau Réka Peck +36 69 950 016

      

Henrik és Bernát

A családi sétálófüzet szereplői, a tízéves Henrik és báránya, Bernát kísérnek végig a falun. Elmesélik, hogyan éltek régen a gyerekek, mivel játszottak, mit tanultak az iskolában és miért volt olyan sok bárányuk.

Ajánlott korosztály: 6-10 éves gyerekek és szüleik
Időtartam: 60-90 perc

Én elmentem a vásárba…

Falusi állatok régen és ma. Miért tartottak korábban annyi birkát és libát? Milyen állat a jerke? Ki lakik a dúcban? Melyik állat rikácsol? Népi és mai játékok viszik közel a kicsiket a háziállatok világához. Találós kérdések, nyelvtörők, versek, mesék, énekek gyűjteményéből válogathat a pedagógus.

Ajánlott korosztály: nagycsoportos óvodás, 1-2. osztályos diákcsoport és pedagógus
Időtartam: 90-120 perc (játék, ének, beszélgetés, séta, mese)

Hol jártál, báránykám?

A birkatartás régen igen nagy szerepet játszott a fekediek életében. Ebbe nyernek betekintést a program résztvevői. Séta közben megismerkednek a birkákkal kapcsolatos fogalmakkal, elnevezésekkel, a pásztorok munkájával, a gyapjúfeldolgozás lépéseivel. Közben mesét hallgatnak, énekelnek, s a program végén lehetőség nyílik ismereteiket játékkal, alkotással elmélyíteni.

Ajánlott korosztály: 3-4. osztályos gyerekcsoport és pedagógus
Időtartam: 90-120 perc (séta, kézműves)

Ez ki háza? Ki háza?

Vettél már részt építkezésen? Tudod, hogyan készül a vályogfal? Hogyan lehet élni vezetékes víz és elektromos áram nélkül? Mivel rendezték be házaikat régen a fekedi svábok? A program résztvevői egy kincskereső túra során választ kaphatnak efféle kérdésekre, és részt vehetnek egy fekedi parasztporta makettjének felépítésében.

Ajánlott korosztály: 5-6. osztályos diákcsoport és pedagógus
Időtartam: 120 perc (séta, makettépítés)

Hová lett a kísértet?          németül is !

Léteznek-e kísértetek? Hol van a Schwäbische Türkei? Hogyan éltek száz évvel ezelőtt a fekediek? Mit csináltak a hofstellen? Jártak-e iskolába a 13-14 évesek? Ezekre és hasonló kérdésekre kapnak választ a diákok – egy kísértet nyomában járva.

Ajánlott korosztály: 7-8. osztályos diákcsoport és pedagógus
Időtartam: 90-120 perc