Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Biciklitúra 2020

28 kerékpáros és néhány kísérő részvételével július végén meglátogattuk Magyarország második legszebb fekvésű települését.

A Feked – Mohács – Dunaszekcső – Dunafalva – Baja – Császártöltés útvonalat július utolsó hétvégéjén tette meg a fekedi biciklisták csapata. Néhány útközbeni pihenő után a dunaszekcsői komppal keltünk át a Dunán, Baján ebédeltünk, majd Hajóstól vendéglátóink kíséretében kerekeztünk Császártöltésig. Némi frissítő elfogyasztása után a település nevezetességeit tekintettük meg, s este a pincesoron vacsoráztunk. A szállások Császártöltésen és Hajóson voltak, ahol még utcabálon is részt lehetett venni. A legedzettebbek 14-en, másnap a visszaút egy részét is két keréken tették meg.

Császártöltést a 18. században német telepesek alapították, erre utal címerében az 1744-es évszám és alatta gót betűkkel a Tschasartet felirat. Az ottani svábok Württemberg délkeleti részéből, Oberschwabenból jöttek.
Ezen kívül rokon vonása Fekeddel, hogy mindkét településnél fontos szerepe van a Szentháromságnak, nálunk a templom titulusa, míg Császártöltésnek a címerében szerepel fehér és arany színekkel megrajzolva.

2016 óta összeköti Fekedet, Császártöltést és Súrt (a tavalyi biciklitúra célpontját) a „Magyarország legszebb fekvésű települései” versenyben elért dobogós helyezésük.