Hundstage – fekedi hagyományok

Július 23-án kezdődnek a Kutya napjai*.

Ez az időszak augusztus 20-ig tart, s napjai mind szerencsétlen napoknak számítanak. Ezalatt nem szabad a szőlőbe menni, mert elszárad a szőlő. Azt mondják: „amit a kutya napjai öntöznek, azt a szőlőnek kell levezekelnie”**.

*Azt az időszakot nevezik így, mely a Nagy Kutya csillagkép fő csillagának, a Szíriusznak közvetlenül napkelte előtti megjelenésével kezdődik és az Arcturusnak (az Ökörhajcsár csillagkép legfényesebb csillagának) napkelte előtti megjelenésével fejeződik be.

** A kutya napjain különösen a veszettségtől féltek. Az antik hiedelem szerint a hőséget és pestist hozó Szíriusz már valószínűleg a görögöknél azért vált kutyacsillaggá, mert az aszályt és a járványokat kutyaformájú démonok hatásának tulajdonították.


A magyar nyelv „kutya meleg” kifejezése is a Nagy Kutya (Canis Major) csillagkép nevéből származik; a latin canicula szó jelentése: kiskutya, az év legmelegebb napjai a dies caniculares, a kánikula ideje.


A „fekedi hagyományok” sorozat Kuszter Magdolna Lygia 1939-ben írt „Volkskundliche Beobachtungen in der Rhön-Siedlung Feked” című tanulmányának fordítása.

Kapcsolódó képek: