Falufelfedező programok

A falufelfedező programok diákcsoportok számára készültek. A másfél-két órás időtöltés közben a gyerekek játékos módon hallanak és tanulnak a háziállatokról vagy a hagyományos birkatartásról vagy a fekedi népi építészetről vagy Feked hagyományairól. Valamennyi felfedező tartalmaz egy sétát a falu központi részén, mely séta közben a résztvevők megismerkedhetnek a magyarországi német építészet gyöngyszemeként számontartott település házaival, utcaképével. A programok kétféle módon működnek, vezetett és önvezető formában. Az önvezető formánál érkezéskor egy csomagot kap a pedagógus/szülő, melynek rövid tanulmányozása után maga vezeti a csoportot.

Kapcsolat: Peck Tiborné +36 69 950 016

      

Henrik és Bernát

A családi sétálófüzet szereplői, a tízéves Henrik és báránya, Bernát kísérnek végig a falun. Elmesélik, hogyan éltek régen a gyerekek, mivel játszottak, mit tanultak az iskolában és miért volt olyan sok bárányuk.

Ajánlott korosztály: 6-10 éves gyerekek és szüleik
Időtartam: 60-90 perc


Én elmentem a vásárba…

Falusi állatok régen és ma. Miért tartottak korábban annyi birkát és libát? Milyen állat a jerke? Ki lakik a dúcban? Melyik állat rikácsol? Népi és mai játékok viszik közel a kicsiket a háziállatok világához. Találós kérdések, nyelvtörők, versek, mesék, énekek gyűjteményéből válogathat a pedagógus.

Ajánlott korosztály: nagycsoportos óvodás, 1-2. osztályos diákcsoport és pedagógus
Időtartam: 90-120 perc (játék, ének, beszélgetés, séta, mese)


Hol jártál, báránykám?

A birkatartás régen igen nagy szerepet játszott a fekediek életében. Ebbe nyernek betekintést a program résztvevői. Séta közben megismerkednek a birkákkal kapcsolatos fogalmakkal, elnevezésekkel, a pásztorok munkájával, a gyapjúfeldolgozás lépéseivel. Közben mesét hallgatnak, énekelnek, s a program végén lehetőség nyílik ismereteiket játékkal, alkotással elmélyíteni.

Ajánlott korosztály: 3-4. osztályos gyerekcsoport és pedagógus
Időtartam: 90-120 perc (séta, kézműves)


Ez ki háza? Ki háza?

Vettél már részt építkezésen? Tudod, hogyan készül a vályogfal? Hogyan lehet élni vezetékes víz és elektromos áram nélkül? Mivel rendezték be házaikat régen a fekedi svábok? A program résztvevői egy kincskereső túra során választ kaphatnak efféle kérdésekre, és részt vehetnek egy fekedi parasztporta makettjének felépítésében.

Ajánlott korosztály: 5-6. osztályos diákcsoport és pedagógus
Időtartam: 120 perc (séta, makettépítés)


Hová lett a kísértet?          németül is !

Léteznek-e kísértetek? Hol van a Schwäbische Türkei? Hogyan éltek száz évvel ezelőtt a fekediek? Mit csináltak a hofstellen? Jártak-e iskolába a 13-14 évesek? Ezekre és hasonló kérdésekre kapnak választ a diákok – egy kísértet nyomában járva.

Ajánlott korosztály: 7-8. osztályos diákcsoport és pedagógus
Időtartam: 90-120 perc


Kincskeresés a templomban

Miért tart sok szent liliomot a kezében? Mely uralkodóink szobrai állnak Fekeden? Találkoztál-e már királylánnyal vagy királyfival templomban? Kincskereső játékunkban a fekedi templom szentjeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Csapatonként szükséges egy QR kód olvasásra alkalmas eszköz!

Ajánlott korosztály: 7-10. osztályos diákcsoport és pedagógus
Időtartam: 90-120 perc