Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Toulouse-Lautrec kiállítás Pécsen

Közös látogatást szervezünk a Janus Pannonius Múzeumba július 19-én délelőtt – megfelelő számú jelentkező esetén. 

Indulás 9 órakor a polgármesteri hivatal elől mikrobusszal. A belépőjegy nyugdíjasoknak 1500 Ft, a gyakornoki tárlatvezetés ingyenes. Visszaérkezés a déli órákban.
Jelentkezni lehet július 14-e péntekig a polgármesteri hivatalban.

Henri de Toulouse-Lautrec-Monfa 1864-ben született egy francia arisztokrata család sarjaként. A művész rajztehetsége már egészen fiatalon megmutatkozott. 1884-ben a Montmartre-ra költözött, amelynek pezsgő világa egyszerre jelentette otthonát és műveinek legfőbb inspirációját. Az igazi ismertséget a Moulin Rouge mulató számára tervezett plakátja hozta meg 1891-ben.
A kiállításon tematikák szerint csoportosítva láthatók a művek. Elsőként a Párizsi éjszakák jellegzetes alakjai és a „sztárjai” láthatók. Megjelennek a 19. század végi szórakoztatóipar legfontosabb helyei, a zenés kávéházak, a táncos mulatók, kabarék és a kor legnépszerűbb hírességei. A tárlaton külön részt alkotnak a színházzal összefüggő művek: plakátok és szereposztások, valamint a színpadi- és nézőtéri jelenetek. Önálló egységet alkotnak a nyilvánosházakat bemutató alkotások is, a bordélyházak világának intim pillanatait szokatlan együttérzéssel ábrázoló 1896-os Elles (Lányok) litográfiai sorozat a művész legjelentősebb alkotásai közé tartozik. Külön csoportba kerültek a napközbeni szórakozást bemutató művek: barátok, kirándulások, közös vacsorák és a lóverseny témáját bemutató lapok.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott mintegy száz Toulouse-Lautrec alkotás július 23-ig látható a pécsi JPM Csontváry Múzeum kiállításán.