Ugrás a tartalomhozUgrás fő navigációhoz Ugrás a lábléc

Lakodalom – fekedi hagyományok

A házasságkötés után visszamennek a lakodalmas házba. A menet átalakul. Most már a vőlegény vezeti a menyasszonyt, illetve az ifjú férj a fiatalasszonyt. A férfi megy a jobb oldalon.* A hazafelé vezető úton minden vidámabb, a borosflaskák már csaknem üresek, a hangulat emelkedett. Nagy esküvőknél maszkások: tanúk, álmenyasszony és álvőlegény is van. Megérkezéskor a fiatal pár előtt a kaput eltorlaszolják. A szakácsnők keresztbe teszik a kapun a sütőlapátot. Csak akkor mehetnek be, mikor a tanúk pénzt tesznek arra.** Az udvarban három zeneszámot játszanak („drei Reihe”) és táncolnak. A vőfély a menyasszonnyal táncol. Régebben a vőlegény nem táncolhatott ekkor, csak néznie lehetett. Két éve az első táncot a vőlegény járja a menyasszonnyal.

A három tánc után mindenki hazamegy, az ünnepi ruhát leveti, s átöltözik a bálhoz. A tánc már nem a lakodalmas háznál, hanem az olvasóegylet házában vagy a vendéglőben folytatódik. Vacsoráig táncolnak, aztán mindenki hazamegy átöltözni. Az asztalnál a vőlegény és menyasszony egymás mellett ül az asztal jobb sarkán, s közös tányérból esznek.

Az esküvőn a vendégek nem restek a jegyespárral tréfálkozni, kötekedni. A menyasszonyra nagyon kell vigyázniuk a vőfélyeknek, ők felelősek érte. Még az étkezés előtt el szokták lopni a menyasszony egyik cipőjét, amit a vőfélyeknek kell kiváltani. Árverésre bocsátják ugyanis és becsületbeli dolog, hogy a vőfélyek adják a legmagasabb ajánlatot érte. 2-3-tól 5 pengőig is terjedhet az ára.

Ha a házasságkötés délelőtt van, akkor a következőket főzik: marhahúsleves, marhahús paradicsomszósszal vagy ecetes tormával; aztán mindenféle rétest tálalnak: túrós, grízes (meggyes), mákos, diós és almásrétest. Utána jönnek a sültek ecetes paprikával és aszalt szilvával. Ez télre és farsangi időre vonatkozik. Ősszel a sülthez káposztasalátát esznek. Este paprikást, rétest tálalnak és sültet salátával. A sülteknél tust fújnak. Jön a szakácsnő, egyik keze bekötve, másikban fakanál. Előadja, hogy főzés közben megégette a kezét és mindenféle mókázással borravalót gyűjt. Ha a házasságkötés délután történik, akkor vacsorára paprikás helyett marhahúslevest adnak, a többi étel azonos. A húshoz csak fehérkenyeret fogyasztanak és sok bort. A jegyesek nem maguk vesznek az ételből, a vőfélyek szolgálják ki őket.

Evés után következik az ajándékozás. A szoba közepére állítanak két széket, ezekre teszik az ajándékokat. Minden jelenlévő vendégtől kapnak valami hasznos dolgot, amit a háztartásban használni tudnak: ágyterítőket, fej- és vállkendőket, ingeket, párnahuzatokat, edényeket és pénzt is. Az ajándékozók a menyasszonnyal vagy a vőlegénnyel körbetáncolják a székeket. Először a keresztanya táncol a menyasszonnyal. Ő mindig „keresztelőpárnát” ad, egy csipkével gazdagon díszített damaszthuzatú párnát. A székre helyezik. Ezt sosem használják, régebben a keresztelőre vitt csecsemőket fektették bele. A tánc csókkal fejeződik be, s a menyasszony szavaival: „köszönöm szépen”. A vőlegény megajándékozása hasonló módon történik. Aztán folytatódik a táncmulatság. Éjfélkor megpihennek. Megterítik az asztalokat és sültet esznek savanyú paprikával vagy aszalt gyümölccsel és fehérkenyérrel, hogy új erőt merítsenek a további táncoláshoz.

A mulatság virradatig tart. A fiatal pár a – részben – új otthonába megy; szerdán és pénteken azonban, mivel azok szerencsétlen napok, nem szabad a fiatalasszonynak az új házba mennie.***

*Útközben nem beszélget egymással a menyasszony és a vőlegény.
**A lakodalmas menet feltartása vélhetőleg eredetileg az ártó hatalmak elől kellett elzárja az utat.
***A lakodalmi szokások leírása ifj. Tillmann György közlése alapján történt.


A „fekedi hagyományok” sorozat Kuszter Magdolna Lygia 1939-ben írt „Volkskundliche Beobachtungen in der Rhön-Siedlung Feked” című tanulmányának fordítása.