Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Pünkösdhétfői biciklitúra

a mohácsi Szent Miklós vízimalomhoz.

A távolság 20 km, ami 45-50 perc alatt teljesíthető. Visszafelé egy alternatív, hosszabb útvonal lehetősége is választható. A túra során javasolt a kerékpárosoknak a bukósisak viselése és mindenképp fontos a közlekedési szabályok betartása.

A Szent Miklós Vízi- és Taposómalmot Bugarszki Norbert malomgazda mutatja be.

A Csele-patak valaha volt 24 malma közül a XIV. századi gyökerű Szent Miklós vízimalom az egyetlen, amely fennmaradt, működőképes, és látogatható. A malomépület pincéjében található a vizesház, ahol impozáns vízikerék fogja munkára a Csele-patak vizét. Az energiát hatalmas tölgyfából esztergált tengely vezeti a malom szárazházába. E szinten hagyományos papírmalommal és papírmerítő műhellyel is megismerkedhet a látogató. A malom gyűjteménye kipróbálható eszközökön keresztül mutatja be a gabonafeldolgozás fejlődését az őskortól napjainkig. Különlegessége egy – a világon egyedülálló – emberi erővel működő taposómalom-gépezet.

A túrázók vendéglátásban is részesülnek.

Indulás Fekedről a polgármesteri hivatal elől 2021. május 24-én 9 óra körül, a szentmise után.

FONTOS!
Május 19. szerdáig lehet jelentkezni a kirándulásra válasz e-mailben vagy telefonon (69/345106), mivel csak azoknak tudunk étkezést biztosítani, akik a megadott időpontig ezt megteszik.
A részvételi díj fekedieknek, Baráti Kör tagoknak és a „fekedi tábor” táborlakóinak 500 Ft, amit a helyszínen szedünk be.
Aki nem jelentkezik előre, az is meglátogathatja a malmot a helyi díjtáblázat szerint.