Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Fiatalság 3. – fekedi hagyományok

A társaságoknak télen munkanapokon is vannak összejövetelei, fonóba járnak. A fonásnak nagy jelentősége van Fekeden. A lányoknak szépre fényesített rokkái vannak.* A fonás helyszínével sorban haladnak, annál a lánynál kezdik, aki a falu végén lakik. Amikor már mindegyik lányos háznál voltak, kezdődik elölről a sor. A fonóban vidám élet folyik. A legények is odajönnek és ugratják a lányokat. Kócot dugnak a guzsalyba, ami megakasztja a rokkát vagy kiveszik a madzagot a kerekek közül. Akik kötni mennek a fonóba, azoknak elszakítják a gyapjúfonalát vagy elrejtik a gombolyagot.
A lányok ezen kívül szépen kézimunkáznak, kihímezik a törölközőket, lepedőket, zsebkendőiket, ingeiket és különösképp kötényeiket.
Az ágyakat magasra vetik. Egy szalmazsákot, három párnát és egy dunyhát tartalmaznak, s ágytakaróval vannak letakarva. Az első szobában (vordere Stube) az ágytakaró alól kilátszik a szépen hímzett, finom, széles csipkével díszített lepedő. A hímzés tarka. Vasárnap ilyen hímzett lepedőszél kerül a lakószoba ágyaira is. A törölközőtartóra akasztott kéztörlők is hímzettek. Különösen díszesen hímezik a lányok a kötényeiket, de csak azokat a kékfestett kötényeket, amelyekben vendégségbe (fonóba) mennek.** A fekedi kötény hosszúkás téglalap formájú, mind a négy oldalán beszegve. Az alsó szegély szélesebb, alul 2-4 redőt készítenek, fehér cérnával kivarrva. A lányoknak nincs olyan kékfestett köténye, ami ne lenne kihímezve. Már az iskolások és a kislányok köténye is hímzett. Alul, a hajtások között vagy a felhajtás felett van egy hímzett csík, a hímzés felett középen a tulajdonos monogramja. A monogram elhelyezhető jobbra és balra a két sarokban vagy abban a két redőben is, amit a felső részre varrnak. A „legszebb” kötényeket nem hímezik, azokat fekete gépselyemmel varrják és finom fekete csipkével szegélyezik. Nem szívesen hímeznek a lányok a fonóban, ezt legjobb nappal tenni. Még egy fajta kézimunkával foglalkoznak: pacskereikre keresztszemes öltésekkel tarka virágokat hímeznek.
A fonóban csevegnek, énekelnek, s új dalokat tanulnak. Fél tíz és tíz között hazamennek.
Télen a vasárnap estéket is a szobában töltik, társasjátékot játszanak. Senki nem örül, ha épp ő van soron, mikor a vendégek jönnek. A legények szórakoznak, a házban és az udvarban mindent széthordanak.

*Manapság már inkább kötnek, horgolnak és hímeznek a lányok a fonóban. Fonni többnyire otthon szoktak.
**Nagylányok nem mennek festett kötényben templomba, selyem vagy klott anyagú kötényt hordanak.


A „fekedi hagyományok” sorozat Kuszter Magdolna Lygia 1939-ben írt „Volkskundliche Beobachtungen in der Rhön-Siedlung Feked” című tanulmányának fordítása.