Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Disznóvágás – fekedi hagyományok

Karácsony előtt és a farsangi időben vágnak disznót. A rokonok segítenek egymásnak. Ilyenkor szokásos leves az abalé, melybe májgombócot főznek, s a közeli hozzátartozóknak is küldenek belőle.

Vacsorára a rokonok meghívják egymást. A disznótoros vacsora (Stichbraten) Fulda vidékén is ismert. Orjalevest, paradicsommártást, töltött káposztát, sült véres-, májas- és káposztás hurkát, disznósajtot esznek. A kolbászt, hurkát a szabadkéményben borókafával füstölik.

Disznóöléskor várják a „nyársforgatókat”(Spießstecker) is, kis kolbászokat készítenek nekik. A szomszéd gyerekek ugyanis ezekben a napokban különleges nyársakat, vagyis kétágú botokat csinálnak. Az ágak végét kihegyezik, az egyikre kukoricacsövet, a másikra krumpliból kifaragott figurát szúrnak. Ha besötétedik, akkor a háziak az ablakot figyelik, mert ott jelenik meg a nyárs. A nyársforgatók odalopakodnak, odaállítják a botot, aztán elfutnak. A házbeliek fogják azt, leveszik róla a kukoricát és a krumplit, és tesznek az egyik ágra egy kis kolbászt, a másikra egy fánkot és újra az ablakba állítják. A nyársforgató újra odaoson és elviszi. Ha nem jön Spießstecker, az sértésnek számít.

A vacsora alatt három-négy álarcos ember is jön, a „maszkások”. Egy fonóban a fiatalok egészen bolondosan beöltöznek, visznek magukkal két fedőt, egyikük összeütögeti azokat, a többiek táncolnak. A házbelieket is megtáncoltatják. A beöltözöttek egy kosárban edényt is hoznak, s kapnak a vacsorából, különösen a töltött káposztából, hurkából és fánkból. Aztán visszatérnek a fonóba, s mindezeket vidáman elfogyasztják.


A „fekedi hagyományok” sorozat Kuszter Magdolna Lygia 1939-ben írt „Volkskundliche Beobachtungen in der Rhön-Siedlung Feked” című tanulmányának fordítása.