Az utolsó farsangi hétvégén tartottuk a “Régi receptek” műhelyfoglalkozás első alkalmát.
Köszönjük Wéber Etel és Kovács Mari szakértő irányítását és a többi asszony segítségét. Az idősebbek megmutatták, a fiatalabbak megtanulhatták. A gyerekek kisebb tálakban maguk dagasztották a tésztát, s utána egyedül nyújtották és vágták ki a fánkokat. A hagyományos recepten kívül laktózmentes és egy sütőporos változat is készült.
A csörögefánk egy régi fekedi recept (Wéber Etel) alapján:
Hozzávalók: kevés tej, 4 dkg élesztő, egy nagy pohár tejföl, 2 tojás és 2 tojássárgája, só, 6 dkg zsír, annyi liszt, amennyit felvesz (kb. 1 kg), (rum). Sütéshez zsír, hempergetéshez vaníliás porcukor.
Elkészítés: Meleg helyen készítjük a fánkot. Egy kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a többi alapanyagot, összedolgozzuk lágy tésztává, s alaposan átdagasztjuk. Lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk, derelyemetszővel (kb. 6×8 cm-es) téglalapokat vágunk belőle, majd azok belsejébe 3-4 párhuzamos metszést vágunk. Szétnyitva a fánkokat bő, forró olajba tesszük, kisütjük, lecsepegtetjük, majd vaníliás porcukorban megforgatjuk.