Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Medvenap

2020. február 2-án, vasárnap délután medvenapot tartunk Fekeden az óvodásoknak és az általános iskolásoknak.

Délután 15 és 17 óra között a klubban lesz játék, éneklés, vetélkedő és mézes-málnás uzsonna. Ha van otthon, akkor hozzatok magatokkal egy plüssmackót!

Szeretettel várjuk a gyerekeket, családokat. Lehet óvodástársat, osztálytársat is hívni.


Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét február 2-án tartja a katolikus egyház, amikor a közösség Jézus bemutatását ünnepli. Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A jelen lévő idős Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered az egyik legrégebbi szentelmény: a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása is.

Csupán két templom van Gyertyaszentelő Boldogasszonynak szentelve Magyarországon, egyikük a pécsi Gázi Kászim pasa dzsámija (közismertebb nevén a pécsi belvárosi templom, azaz a dzsámi).

A néphiedelem szerint ezen a napon a medve kijön a barlangjából, és ha meglátja árnyékát (vagyis szép, napos idő van), akkor megijed tőle, és visszamegy aludni, amiből arra következtettek, hogy újra hideg lesz. Ha viszont nincs árnyéka, akkor kint marad, mert tudja, hogy ez a tél utolsó próbálkozása és hamarosan enyhül az idő.