Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Január 25. – fekedi hagyományok

Január 25-e a tél közepe. Ezen kívül Szent Pál megtérésének napja (pálfordulás) „a tél fele előtte, a fele utána”.


A „fekedi hagyományok” sorozat Kuszter Magdolna Lygia 1939-ben írt „Volkskundliche Beobachtungen in der Rhön-Siedlung Feked” című tanulmányának fordítása.



Lorenzo Veneziano: Pál megtérése (1370 körül)

Az ünnep (német népi elnevezéssel: Pauli Bekehr) Pál apostol damaszkuszi úton átélt élményének állít emléket. A történet az Apostolok cseledeteiről írt könyv 9. fejezetében olvasható: mikor a keresztények üldözésében vezető szerepet játszó Saulus, az „Úrnak tanítványai ellen lihegve” Damaszkuszba ment; az úton hirtelen nagy fényesség vette körül. Leesett a lóról, és látomásában szózatot hallott: „Saul, Saul, miért üldözöl engem?” Erre ő megkérdezte: „Ki vagy te, Uram?” Az így felelt: „Én vagyok Jézus, akit te üldözöl!” Az élmény hatása alatt Pál megtért, és a kereszténység nagy térítő apostola lett. Neve onnantól fogva Paulus, vagyis Pál.

A történet számos művészt megihletett.

E nap időjárásából a termésre, a gazdasági élet kilátásaira következtettek, hiszen az idő is lassanként tavaszba fordult. Több vidéken azt mondták „pálfordulás: fele kenyér”. Azt jelentette ezt, ha a télire eltett élelem és takarmány fele még megvan, akkor nincs baj, a család már kitelel.

forrás: magyarkurir.hu