Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

A Szentháromság napi falubúcsúhoz kapcsolódóan a pünkösd utáni első szombaton rendezzük 2010 óta falunapunkat. A Stifolder fesztivál legfontosabb célja, hogy a Fekedről elszármazottak újra hazajöjjenek, ápolják kapcsolataikat. Természetesen szeretnénk visszahozni a régi ízeket, hangulatokat is. A rendezvényen a főszerepet az e vidéken mindenki által jól ismert, füstölt paprikás szalámi kapta. A Stifolder beszélő név, az itteni svábok német származási helye rejtőzik benne: Stifolder = Stift Fuldaer, vagyis a fuldai apátság területéről származó. A stifolder alapreceptje az 1700-as években a német telepesekkel érkezett a környékre. Ők készítették ezt a korábban paprika nélküli kolbászt, amelynek manapság számtalan változata ismert. Eredetileg borssal fűszerezett sertés- és marhahúsból készült, s amikor a svábok megismerték a baranyai vidék kissé csípős, őrölt paprikáját, akkor nyerte el a mai formáját, minőségét. Két egyforma stifolder azonban nincs, mert minden családnak megvan a maga titka, szinte csak a só és paprika az állandó követelmény, ezek aránya, a fokhagyma mennyisége, és a húsok minősége egyaránt változó. Töltésnél ügyelni kell a keménységre, nehogy légzárványok maradjanak. A legnagyobb titok azonban a füstölés, ehhez a bükk és az akác a legjobb. Lényeges a hideg füstölés, a melegtől óvni kell. Elkészülte után hűvös helyen márciusig érlelik a szalámit, igazi szezonja a nyári hőség idejére esik. Ezért Fekeden nyári szaláminak is nevezik.

2024

Stiffolder vagy Stiffoller