Fekedi szótár 2022 elején

2021-ben a készülő nyelvjárási szótárhoz kb. 1.900 szócikk csatlakozott, így összesen közel 4.600-ra
bővült a szavakból, kifejezésekből, szólásokból álló gyűjtemény.

Az egyik fő vezérelv a magyar ABC. Egy zsebszótár segítségével vesszük végig a hétköznapokban leggyakrabban használt szavakat. Amennyiben rögtön jön hozzá a fekedi megfelelő, akkor az bekerül a szótárba. Amennyiben sejthető, hogy lehet rá fekedi szó, akkor több fórumon „nyomozást indítok” a szó kiderítésére.
Jelenleg az „I” betűnél tart ez a fajta gyűjtés.
A fentieken belül közelíti az ötszázat azon szólások, szófordulatok, kifejezések száma, amik csak körülírással határozhatók meg magyarul, ezek képezik a legértékesebb részét a szótárnak.
Különböző témakörökben is gyűjtést indítottam a facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/groups/fekedszotar
Ide szép számmal érkeztek új szavak, kifejezések a csoporttagoktól. Természetesen ezek is bekerülnek a szótárba, amennyiben több helyről is megerősítés érkezik, hogy valóban így nevezik Fekeden az adott dolgot.
Fontos forrás még a spontán emlékezet, ami már kimerülőben van, de – többek között – édesapám mindig meg tud lepni egy-egy új kifejezéssel.
A legérdekesebb, legautentikusabb forrást a Fekedről szóló könyvek, iratok, és korábban felvett anyagok jelentik. Ezek feldolgozása folyamatosan zajlik, és reményeim szerint még bővülni fog a jelenleg ismert források köre.
A fentiekhez kapcsolódóan, kutatásaim során rátaláltam dr. Axel Hesse gyűjtő-tevékenységére, aki 1976-ban az akkori NDK-ból kétszer is Magyarországon járt német dalokat, balladákat, történeteket gyűjteni. Többek között Fekeden is járt akkor. Kérem, hogy amennyiben van olyasvalaki, aki tud a felvételek sorsáról, az jelezze nekem a weszpeter@yahoo.de címen.
Mindenkit hívok, és várok, hogy vegyen részt ebben a nagyszerű munkában, ami szavak segítségével tárja fel a múltunkat!

Wesz Péter

Kapcsolódó képek: