Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

A halál – fekedi hagyományok

Megfigyelhető, hogy a népéletben az esküvő és a halál szoros kapcsolatban áll. A menyegző napjának külső jeleiből gyakran jósolnak a jegyesek haláláról. Így szól a mondás: A boldogtalannak a menyasszonyi koszorújára hull az eső, a boldognak a sírjába.
Falubelije haldoklását mindenki a legnagyobb együttérzéssel éli át. Szomorúan adják hírül egymásnak, ha valaki súlyos beteg. Ellátásához orvost és papot hívnak.
Régi néphit szerint bizonyos álmok előre jelzik a halálesetet. Ha valaki azt álmodja, hogy kihullanak a fogai, akkor közelálló rokona vagy ismerőse halálától félhet. Ha kenyérsütéskor a kenyér fent keresztben megreped, az koporsót jelent.* Zavaros vízről és kék szőlőről álmodni szintén halálesetet ad hírül, ahogy a kutya sajátos vonyítása is. Ha egy kép leesik a falról, akkor „jelentkezik valaki”, vagyis nemsokára meghal valaki.

A halál beálltakor kinyitják az ajtókat és az ablakokat, hogy a lélek kijusson. A tükröket letakarják, az órát megállítják. Így marad minden, míg a temetés le nem zajlik.**
A halottat a ravatal megérkezéséig egy köteg szalmára fektetik. A lábai az ajtó irányában kell legyenek, hogy ne tudjon körülnézni, mikor kiviszik.*** A holttest a temetésig a házban marad, a szép szobában ravatalozzák fel. Mellé szenteltvízbe egy fehér üröm ágacskát helyeznek, amivel a látogatók a halottat meghintik. A szobában gyenge fény világít.

Ha valaki fél a halottól, a szalmára kell telepednie, mialatt a holttestet a koporsóba teszik; vagy az Atya, Fiú és Szentlélek nevében a halott nagylábujját meg kell húzza.

*A néphit hasonló elemeiről tudósít Johann Hack is Fulda vidékéről.
** Az órák megállítása, a tevékenységek abbahagyása, a székek felborítása „a démonok félrevezetésére” szolgál.
*** Ugyanez a fuldai szokás olvasható Johann Hacknál is.


A „fekedi hagyományok” sorozat Kuszter Magdolna Lygia 1939-ben írt „Volkskundliche Beobachtungen in der Rhön-Siedlung Feked” című tanulmányának fordítása.