Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Gyermeknevelés 3. – fekedi hagyományok

Sok gyermekjáték a felnőttek tevékenységeinek és szokásainak utánzása. A legtöbb gyerekek által játszott közösségi játékot a fiatalok is játsszák, mégpedig vasárnap délutáni összejöveteleiken. Játékaik például a „Du hast den Kreuzer”, „Es brennt” vagy a „Gefällt dir dein Gesell?” stb. Tavasszal szívesen labdáznak. Általában évszakok és ünnepek szerint változnak a játékok.

Ahogy már elhangzott, a nagyobb gyerekeknek már segíteniük is kell, nemcsak játszani. A szülők szigorúak, a gyerekeknek engedelmeskedniük kell. Ha nem teszik, a mesebeli Butzelmänner lényt hívják segítségül. Népszerű, a gyerekek számára félelmetes alakok a Butzelman, a Wuratz, a Pudepärvel, a Kellervávi és a Mikulás.

Rögtön csend lesz, ha azt mondják „die Zigeuner kommen”. A nevelésben a végső eszköz a vessző.

A nevelés főként abból áll, hogy a felnövekvő gyermek fokozatosan részt vegyen a gazdasági munkákban, emellett elég ideje jusson még játékra is.

Fontos lépés a gyermek életében, mikor elkezd iskolába járni. Szorgalmasan kell tanulni, a szülők büszkék, ha gyermeküket okosnak minősítik. A gyerekek általában értelmesek, jól tanulnak. Nevelésüket és oktatásukat iskolaidőben főleg az iskolára bízzák. Életükben legfontosabb és legizgalmasabb időpont a „weiß Speisen”, az elsőáldozás.

A lányok kézimunkázni is tanulnak az iskolában. Legtöbbjük azonban már tud kötni, mikor iskolába megy, megtanulják otthon édesanyjuktól vagy nővérüktől. A kötés rendkívül fontos, mert zokniikat és pacskereiket* maguk kötik. A fiúk az iskolában fafaragást tanulnak. Az iskolások és felnőttek ruháinak szabásában nincs különbség.

Az elemi iskola elvégzése után még három évig vasárnapi iskolába**, ismétlőosztályba járnak. Csütörtökön van csak tanítás, ezen a napon az elemibe járók szabadok.


*Saját kezűleg kötött, lenvászonnal, könnyű bőrrel vagy manapság gumival talpalt lábbeli.

**Korábban volt még a vasárnapi mise előtt egy rövid tanóra, innen az elnevezés.


A „fekedi hagyományok” sorozat Kuszter Magdolna Lygia 1939-ben írt „Volkskundliche Beobachtungen in der Rhön-Siedlung Feked” című tanulmányának fordítása.