Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Fekedi szótár 2021 januárjában

Már egy éve annak, hogy elkezdődött a „Fekedszótár Projekt”. Az összeírt szócikkek száma mostanra jóval meghaladja a háromezret.

Jelenleg a gyűjtési fázisban vagyunk, aminek az a lényege, hogy különböző forrásokból összeírjuk a még fellelhető fekedi szavakat, kifejezéseket. Cél, hogy minél többet összegyűjtsünk ezekből, hogy hitelesen bemutathassuk a fekediek észjárását. Azt a „józan paraszti” gondolkodást, azt az egyszerűségben rejlő bölcsességet, ami a nyelvében is oly jellemző (volt?) erre a zárt társadalomra. A zártság azonban korántsem jelentette azt, hogy ne hatottak volna egymásra az egyes szomszédos népcsoportok. Ennek természetesen szintén van lenyomata a fekedi nyelvjárásban.
Fontos ugyanakkor az is, hogy a majdani szótár ne egy régi tárgyakkal telezsúfolt, dohos múzeum érzetét keltse, hanem egy élő, máig ható lenyomata legyen az elmúlt évszázadoknak.

Amíg két olyan ember van, aki beszélgetni tud ezen a nyelven, nincs elveszve semmi.

Néhány szó még a forrásainkról.
A gyűjtés során a következőkre támaszkodhatunk: a nyelvjárást beszélők tapasztalata/emlékezete, facebook csoport, hanganyagok, videofelvételek és különböző írott anyagok, mint például: UDSA (Ungarndeutscher Sprachatlas, Südungarn) vagy a „Sprichwörter und Redewendungen aus Feked”.

Ezért amennyiben valaki rendelkezik olyan felvétellel, ahol fekedi nyelvjárásban beszélnek, eddig publikálatlan írott anyaggal vagy akár régi levelekkel (amiket esetleg már el sem tud olvasni), fényképekkel, amik régi tárgyakat, eszközöket, tevékenységeket örökítenek meg Fekedről, kérem küldje el a következő emailcímre: weszpeter@yahoo.de.
Tegyük együtt gazdagabbá a szótárt!

Üdvözlettel,
Wesz Péter