Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Borbála napja – fekedi hagyományok

Az egyes napokhoz számos népszokás kapcsolódik, melyek vagy karácsonyra vagy a jövendő kutatására vonatkoznak.

Barbara napján teljes némaságban kell levágni egy Barbara-ágat*, s azt a kályha közelében vízbe állítani. Ha az ág karácsonyra kivirágzik, akkor a következő évben gazdag gyümölcstermés lesz. Ha adventben a fák deresek, az is a sok gyümölcsre utal.


*gyümölcsfa ágat

Szent Borbála, vértanú szűz (3.sz.). – Legendája szerint a szép és okos Borbálát atyja, a nikomédiai Dioszkorosz egy lakótoronyba zárva őrizte. Amikor Borbála keresztény lett, atyja följelentette. Előbb a torony fala, majd egy szikla nyílt meg előtte, hogy elmenekülhessen. A rejtekhelyét eláruló pásztor bárányai sáskává változtak. Borbálát bebörtönözték, sokszorosan megkínozták, végül a tulajdon atyja fejezte le, akit ezért hazatérőben villám sújtott agyon. A 10. századtól a leginkább tisztelt szentek egyike lett. A tizennégy segítőszent közé tartozik, sok város, hivatás és a jó halál védőszentje.

Attribútumai:  torony három ablakkal, kehely (ostyával), monstrancia, kard vagy kalapács, pálmaág vagy strucctoll, Dioszkorosz kicsi alakja a lába alatt, bányászszerszámok, ágyú, korona.

forrás: lexikon.katolikus.hu


A „fekedi hagyományok” sorozat Kuszter Magdolna Lygia 1939-ben írt „Volkskundliche Beobachtungen in der Rhön-Siedlung Feked” című tanulmányának fordítása.