Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Légirégészet Fekeden

Kiállítás nyílik augusztus végén egy százéves múlttal rendelkező régészeti módszerről, amelyet Magyarországon csak a rendszerváltás után kezdtek szélesebb körben alkalmazni.

A megnyitóra augusztus 30-án, vasárnap a liturgia után 10.15-kor kerül sor a kultúrházban. A kiállítást megnyitja Szabó Máté, a Pécsi Légirégészeti Téka gyűjteménykezelője.


A légirégészet a régészeti kutatások egy fajtája, ahol a régészeti lelőhelyeket a levegőből fényképezik. Általános elgondolás, hogy a régészet ásatással függ össze, de az ásatások kifejezetten tudományos célból manapság nagyon ritkák: a régészek sokkal inkább azon munkálkodnak, hogy teljes értékben hagyják a helyszínt – ami tulajdonképp olcsóbb is. A légirégészet feladata inkább a lelőhelyek feltérképezése, összefüggéseinek értelmezése azért, hogy lehetőség szerint feltárás nélkül juthassunk az információhoz. A talaj – csak madártávlatból észlelhető – elszíneződései, a növényzet jellegzetességei, a fény-árnyék viszonyok pontosan mutatják egy-egy mélyen a felszín alatt rejtőző épületmaradvány, útszakasz, vagy éppen sírhant helyét.

A kiállítás anyagában dél-dunántúli lelőhelyek szerepelnek, baranyai települések közelében történt légirégészeti kutatásokat ismerhetünk meg.