Ugrás a tartalomhozUgrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Fekeder Mundart

Nyelvjárási gyűjtés indult településünkön. A gyűjtés célja egy magyar-fekedi-német szótár létrehozása. Várjuk azok jelentkezését, akik ebben a munkában közreműködnének.

A gyűjtés fő fóruma a „Közösen a Feked szótárért” elnevezésű facebook csoport, ahol minden fontos információ megtalálható. Továbbá jelentkezni, ötleteket leadni Wesz Péternél a weszpeter@yahoo.de e-mailcímen is lehet.

A fekedi nyelvjárásról dióhéjban (Wild Katalin nyomán):
A Délkelet-Dunántúl német telepeseinek zöme Hessenből érkezett. A Kelet-Hessenből, vagyis Fulda környékéről (Stift Fulda – stiffoller) és a Rhönből érkezettek a Pécs és Mohács közötti térség számos falvában találtak új hazát (Babarc, Feked, Himesháza, Nagynyárád, Székelyszabar, Szűr). Nyelvjárásuk jelentősen eltért a Délkelet-Dunántúl többi középnémet eredetű csoportjának nyelvétől. A stiffollerek nyelvükben számos régies nyelvi alakot őriztek meg. Olyan alakok, mint pl. Spack ’Speck’ (szalonna), Kaller ’Keller’ (pince), pu ’wo’ (hol?), par ’wer’ (ki?) itt Fekeden és néhány környező faluban részben még megtalálhatók az idősek nyelvhasználatában.