Ugrás a tartalomhoz Ugrás a fő navigációhoz Ugrás a lábléchez

Sajtóhír

Fekedi programról való tudósítás jelent meg megyei napilapunkban.

A Dunántúli Napló 2020. február 10-i száma adott hírt a héten falunkban zajló programról, mellyel csatlakoztunk az országos Házasság Hete eseménysorozathoz. Akár a Magyarországon meghonosodott angolszász szokás szerinti Valentin-napon*, vagy a hét bármely napján részt lehet venni a „Szerelmes sétán”, melynek részleteiről honlapunk régebbi bejegyzése ad tudósítást.


*Szent Bálint (Valentin) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon napja, február 14., az 1990-es évektől kezdődően vált ismertté és népszerűvé. A 18. században főleg Tolna-Baranya betelepült német lakossága körében erős a tisztelete.
Egy Szent Bálinttal kapcsolatos legenda szerint a szent titokban keresztény fiatalokat adott össze a császári tiltás ellenére, s nekik egy „Valentinodtól” szövegű kis kártyát is ajándékozott. Egy 13. századi domonkos szerzetes legendagyűjteménye arról ír, hogy a hitvalló vértanú Bálint tanúságot tett a császár előtt Krisztus igazságáról és a római istenek hamisságáról, s börtönőrének, az egyik római főtisztnek a vak leányát meggyógyította.

forrás: magyarkurir.hu